Keeperlegenden Cecilie Leganger (46) er mentor for Storhamar-keeper Sofie Ege Grønlund (22). – Hun har et helt rått potensial, sier Leganger.

Cecilie Leganger fulgte Ege Grønlund tett i fire år før keeperen kom til Storhamar fra Fana foran årets sesong. Først to år i et keeperprosjekt Leganger ledet i regi av Olympiatoppen. Deretter to år i Fana der Leganger var målvakttrener. Leganger har spilt åtte mesterskap for Norge og ble kåret til beste keeper i seks av dem. Som 18-åring ble hun kåret til verdens beste håndballkeeper.

Nå følger hun Sofie Ege Grønlund tett i rollen hun har som mentor gjennom «Handballpartner».

– For det første synes jeg Sofie har et helt rått potensial i forhold til fysiske forutsetninger. Jeg synes hun har tatt jevnlige steg, og hun har et helt sinnssykt toppnivå. Det er en spennende keeper som er utrolig ydmyk og seriøs. Det er gledelig å følge henne. Det jeg vil fremheve i tillegg til rekkevidden er at hun har et enormt skyv. Hun har en eksplosivitet jeg knapt har sett. Den største oppgaven til Sofie fremover er å være frekk nok og fremme i skoene. Hun er jo en litt beskjeden jente. Men når det er sagt, så var jo også jeg det, så det er ikke noe hinder, sier Cecilie Leganger.

LEGENDE: Cecilie Leganger er kanskje tidenes beste håndballkeeper på kvinnesiden.

Første gang hun så Sofie Ege Grønlund la Leganger merke til noe helt spesielt.

– Jeg fikk frysninger nedover ryggen. Hun er et veldig spesielt talent og er enormt lett på foten. Mitt mantra har alltid vært å bevege seg hurtigst mulig på små flater. Den type flytt Sofie har, har jeg ikke sett hos den yngre generasjonen før, sier Leganger.

– Ekstra stas å høre det fra Cecilie som har vært helt på toppen selv. Vi prater litt sammen etter kamper og diskuterer. Jeg er takknemlig for at jeg kan det. Jeg glemmer litt at hun har vært verdens beste keeper. Hvis man sammenligner med fotball, så er det som å ha Ronaldo som mentor, kommenterer Sofie Ege Grønlund.

– Jeg trente veldig mye på de korte skyvene i Fana med Cecilie. Men jeg hadde skyvene før det. Jeg tror det er litt gener, fortsetter Sofie, og sikter til at tidligere landslagskeeper Steinar Ege er fetteren til moren.

22-åringen valgte å flytte til Hamar før årets sesong. Leganger mener det er viktig at Storhamar-målvakten både har utviklingsmuligheter og en klubb som følger henne tett opp.

Er man bare opptatt av trygge løsninger og få stor trivsel, er det ikke sikkert man utvikler seg. Nå får hun en ny utfordring som gir gode utviklingsmuligheter hun kan vokse videre på. Jeg synes det er veldig viktig. Jeg kan tenke meg Storhamar er en klubb som ivaretar henne godt og er en familie, påpeker Leganger.

TRYGGHET: Stine Lidén har vært med i gamet i mange år, og Cecilie Leganger mener det er viktig med to solide målvakter i en klubb.

Hun mener det er en stor fordel Sofie å komme til en klubb med en så rutinert og solid målvakt som Stine Lidén.

– Det er viktig å holde seg på litt høyere nivå over tid. Jeg tror det er viktig å jobbe med stabilitet. Sofie har et helt vanvittig toppnivå. Det er ikke sånn at Sofie har gått fra et dårlig lag til et godt lag. Hun har gått fra et godt lag til et annet godt lag. Fana har tatt enorme skritt de siste årene, men Storhamar har mer erfaring over flere år. Jeg ser også at keeperkollegaen til Sofie har stått bra og var på månedens lag for september. Jeg har sagt til Sofie at det er utrolig viktig å ha en fantastisk keeperkollega som kan være med på å løfte henne. Man må være på en skute der flere drar lasset, og det er det positivt å kjenne på i et keepersamarbeid, sier Leganger, som ikke lenger er keepertrener i Fana.

Men hun følger godt med i Rema 1000-ligaen ettersom hun er mentor og coach for Sofie og tre andre spillere.

– Jeg ser mange kamper hver uke. Jeg har sett alle Storhamar sine. Jeg synes Storhamar ser spennende ut i år, sier Leganger, som også følger lørdagens Storhamar-motstander Fana tett.

– Utrolig gledelig at Fana viste det er mulig å ta Vipers. Jeg har alltid sagt at hvis man skal ta de beste, må man ha en hysterisk innstilling i forsvar og et godt samarbeid med keeper. Man bør spille så man er gul og blå etter kampen, sier Leganger.

SPENNENDE: Lørdag møter Sofie Ege Grønlund gamleklubben Fana. Bergenserne spilte uavgjort mot gullfavoritt Vipers. Foto: Stian Bye Høgsveen