Røskes ut av komfortsonen: – Er alltid litt ekkelt
The Assessment Company er næringslivets toppidrettssenter. Nå tar suksessbedriften også steget inn i toppidretten for å dytte Storhamars håndballkvinner nærmere håndballtoppen.
I desember 2014 grunnla brødrene Steffen og Stian Dyre Hansen The Assessment Company hjemme på Hamar. Nå, syv år senere, har selskapet 65 ansatte i fem norske byer og 100 millioner kroner i omsetning. De har rekruttert og utviklet ledere – og kaller seg næringslivets toppidrettssenter. Nå åpner de en ny dør. De skal samarbeide tett med Anniken Obaidli og de andre Storhamar-spillerne for å gi laget et løft utenfor banen – som igjen skal gjøre de bedre på banen.
– Dette er et kult prosjekt for oss. Vi har hele tiden vært inspirert av toppidretten. Nå skal vi gjøre det motsatte av det vi gjør til daglig. Se hvordan næringslivet kan påvirke toppidretten. Jeg har veldig tro på dette. Vi går «all in» og gleder oss veldig, sier Stian Dyre Hansen.
Over flere måneder fremover skal Assessment Company samarbeide tett med Storhamars elitespillere, trenerapparatet og klubbledere.
– Jeg har veldig tro på å bygge team. Dette er kostnadsintensivt og en stor investering for oss. Vi skal inn og levere vår kvalitet. Og det er vi absolutte på alltid, fortsetter Dyre Hansen.
Det er først og fremst Marius Kjerneth og Vidar Undebakke som skal jobbe tett med Storhamar. Begge har fortid innen toppidretten.
Undebakke fra langrenn. Blant annet har han jobbet med flere av verdens beste langrennsløpere som trener i Team Northug. Kjerneth har vært skiskytter på toppnivå og har bakgrunn fra Forsvaret.
– Det er fra toppidretten Vidar og jeg ble kjent med hverandre. Bakgrunnen vår fra toppidretten og kjennskap til kulturen der er noe av grunnen til at det er vi to som skal jobbe tettest på Storhamar. Det er lettere å forstå hvordan spillergruppa tenker når man har vært innen toppidretten selv, sier Marius Kjerneth.
Storhamar-trener Kenneth Gabrielsen er meget fornøyd med avtalen klubben har med The Assessment Company. Det er en lokal bedrift som har ekspandert kraftig på få år. I tillegg har han veldig tro på at opplegget vil bidra til å øke båndene mellom spillerne både på og utenfor banen.
– Jeg tror vi vil kunne få mye ut av den avtalen. Vi vil ta et ekstra steg. Vi er flinke til å trene i Storhamar, men alle er flinke til å trene styrke, til å trene ressurs og til å trene håndball. Men vi må bli flinkere til å bruke hodet, jobbe mer med det mentale. Gjennom The Assessment Company vil vi få mye som kan øke vårt prestasjonsnivå, og jeg tror det vil slå ut på banen over tid når vi får jobbet med de tingene vi har fokus på der. Det er ekstremt spennende, samt at jeg er helt sikker på at med de ressursene de råder over, så vil de hjelpe oss å ta et ekstra steg raskere, sier Kenneth Gabrielsen.
– Jeg tror alle spillere synes dette er spennende. Men det er alltid litt ekkelt å gå på utsiden av komfortsonen. Men som regel skaper det utvikling å gjøre det. Og ettersom dette er en prosess som skal styre oss frem til et mål, tror jeg alle forstår hvor viktig det er, legger han til.
Vidar Undebakke, som har mastergrad i prestasjonsutvikling og treningsfysiologi fra NTNU, sier de veldig ofte trekker paralleller til idretten når de trener og utvikler unge ledere.
– Vi i Assessment Company er næringslivets toppidrettssenter. Vi trener og utvikler morgendagens ledere. I AC er vi glade i å bruke idrettsterminologi og metaforer når vi utvikler morgendagens ledere. Nå snur vi på flisa og tar det beste fra næringslivet og etablerer det i toppidretten, sier Vidar Undebakke.
– Storhamar har jo noen høye ambisjoner som det er gjennomførbart å nå. En ting er å jobbe fysisk og taktisk på banen for å bli et bedre lag. Det er ikke det vi skal hos oss. Her skal vi jobbe både med individene og gruppa for å skape en prestasjonskultur og forståelse for hverandre. Vi skal bygge et lag utenfor banen – for å prestere på banen. Det er visjonen for prosjektet, sier Undebakke.
Storhamar-spillerne er på andreplass i Eliteserien og skal spille Europa League etter jul. Marius Kjerneth sier The Assessment Company skal bidra til å utvikle allerede eksisterende verdier i klubben og i spillergruppa.
– Det er blitt gjort en god jobb i Storhamar Håndball over tid når det gjelder verdier og kultur. Det er der vi skal inn og bistå med kompetanse og forsterke kulturen som allerede er der. Vi skal aktivt jobbe med å forsterke kulturen og verdisettet som står sterkt der i dag, sier Marius Kjerneth.
Undebakke forteller at det første de skal gjøre er å finne ut hvor spillergruppa står nå, hva som er ambisjonene og hvilke hindringer som ligger i veien.
– Klubben har gjort en viktig jobb. Spillergruppa, administrasjonen og styret har levert godt. Det blir viktig for oss å finne en nå-situasjon. Hvor står de i dag, og hvordan er gapet i forhold til ambisjoner? Det er de gapene vi skal jobbe med, blant annet. Sist de var her fikk de prøve seg i lab’en vår. De pitchet sin beste egenskap og hvordan de skal bruke den til å gjøre laget sterkere. Lab’en (People Lab™) er vårt verktøy. Det skal vi bruke aktivt for å dekke gapene vi finner. Det høres negativt ut å si at alle har noen gap. Men alle har det, og vi er interessert i å finne ut hvor gapene er. En del av prosessen er å bli bedre kjent som team. En ting er hvor godt de kjenner hverandre på banen. Vi skal snakke om hvor godt de kjenner hverandre utenfor banen. Det går mer på atferd. Hva gjør man når en spiller blir usikker? Og hvordan vite når en spiller er påskrudd eller ikke? sier Marius Kjerneth.
Både han og Undebakke gleder seg til å jobbe tett med Storhamar. Undebakke er sikker på at prosessen fremover vil gjøre at Storhamar vil komme styrket ut som lag.
– Det er kult de tør å bruke tid på dette. Det gjør Storhamar til et foregangs-eksempel. At dette vil gi dem et fortrinn, er jeg helt sikker på. Klubber kan hente inn idrettspsykologer og trenere. Dette handler om noe helt annet. Det handler om kollektiv samhandling mot et mål, og hvordan hver enkelt skal gjøre hverandre gode, påpeker Vidar Undebakke.
Og understreker:
– Det er ikke bare fysiske og taktiske arbeidskrav som er viktig for å nå de målene som er satt. Det er helheten og den menneskelige kapitalen i laget vi jobber med. Man må ha helheten for å få det til. Vi ser jevnlig lag som blir ødelagt hvis en sterk person kommer inn og forstyrrer gruppa. Da forstyrres hele kjemien og strukturen i gruppa, og det er nok til å få laget i ubalanse, sier Undebakke.