Slår knockout på lagvenninnene og troner alene på bøtetoppen: – Har begynt å lære
Ane Cecilie Høgseth (20) bidrar overlegent mest til Storhamars bøtekasse, men mener det er fremgang å spore.
I likhet med de fleste andre klubber har Storhamar sin egen bøtekasse. Laget har interne regler som må overholdes – hvis ikke vanker det bøter i ulike størrelser.
Reglene går på alt fra å komme for seint til feil antrekk, mobilbruk og smykker på trening.
Ane Cecilie Høgseth er ikke spesielt overrasket over at det er hun som ligger på topp.
– Jeg en av dem som bidro sterkt i Aker og. Så jeg føler ikke det er en ny trend. Men jeg har begynt å lære, sier Ane.
Hva er det du får flest bøter for?
– Det blir noen for Kina-skudd (skyter i golvet og ballen går over mål). På oppvarmingen før en kamp hadde jeg tre Kina-skudd. Boten er dobbel på kampdag, så da ble det jo litt. Tror de tre ble 180 kroner til sammen, sier Ane.
Hun innrømmer det kan gå litt fort i svingene når hun skal pakke bagen. Det har resultert i feil treningstøy, dermed har det rent inn med bøter.
– Av og til har jeg feil t-skjorte på trening. Vi har t-skjorter med nye og gamle sponsorer. Noen ganger bare hiver jeg en t-skjorte oppi bagen, så ser jeg ikke at det er feil før jeg er på trening og skal bytte om. Jeg har også fått en del bøter for å ha feil sko. Men akkurat der følte jeg ikke at jeg skulle få bot. Jeg hadde vondt i beina og måtte bytte sko en periode, forteller Ane, som tar det hele med en god porsjon humor.
Bøtekassa skal gå til noe sosialt etter sesongen.
– Jeg tenker at jeg bidrar så den blir bra, så får vi se hvor mye det blir til slutt. Jeg får høre det litt hjemme. Mamma spør «hvor mye har du betalt i bøter nå da?», sier Ane.
Hva er den verste bota?
– Divaboten er verst. Man får den fordi man kan virke overlegen, sier Ane.
– Det blir jo en del å huske på nå som dere skal spille Europa League og må ha med likt tøy?
-Jeg føler jeg har bedre struktur nå. Det er mer på stell enn før. Jeg har lært viktigheten av at alle skal ha på seg det samme, sier Ane.
– Pleier du å huske pass?
– Ja, det klarer jeg å få med meg.
Bøtekasse-sjef Sara Rønningen håper laget kan reise på en langhelg til utlandet etter sesongen, men det avhenger både av pengene de drar inn – og av koronasituasjonen.
– Målet er å ta en tur til utlandet uten at noen skal betale egenandel. Så får vi se hva vi får til når sesongen er over, sier Rønningen.
– Det vi har dratt inn totalt mest bøter på er å sparke fotballen på tribunen under oppvarming, for det skjer på hver trening. Også har vi en del glemt utstyr, kinastuss og feil treningstøy. Det er ikke de dyreste bøtene, men det er de som drar inn mest, fordi vi scorer ganske mye mål. Kleptobot er å ta med seg en annen sitt treningstøy. En gang kom for eksempel Sofie (Ege Grønlund) i Moa (Fredriksson) sin bukse på trening uten å vite det selv. Det kosta dyrt. Vi har hatt noen slike, men det er lett å ta feil når alle har likt tøy, sier Rønningen.
– Den største bota er medlemskap i mammaklubben. Den koster 500 kroner, og vi har da hatt noen tilfeller, så det har blitt litt penger der. Ellers er det glemt drakt, sent oppmøte og glemt kakevenn, for det er litt kjipe ting å glemme siden det går utover andre, sier Rønningen.
Hun er enig med Ane Cecilie Høgseth i at divaboten er den som svir mest.
– Hvis noen melder litt ekstra og er diva, får man bot. Men her har spillerne beina godt planta på jorda, så det har ikke vært så mye av det. Sent oppmøte er det heller ikke så mye av. VI er ganske flinke til å møte opp til rett tid. Og boten er ganske dyr. Er man bare ett minutt for sen, får man 100 kroner i bot, sier Sara.
Det vanker også bot hvis man kommer på trening med smykker.
– Lone (Sandvik) var overlegen i fjor. I år er det en ny. Vi har dratt inn bra med bøter på Jeanett (Kristiansen), forteller Sara.
– Jeg tror det er verre i Storhamar enn andre lag, kommenterer Jeanett Kristiansen med glimt i øyet.
Bøtesjef Rønningen har selv måttet betale dyrt for å glemme å sette telefonen på lydløs på trening.
– Har man ikke telefonen på lydløs, blir det bot. Det har jeg glemt av et par ganger. Jeg er DJ på trening når vi spiller musikk. Når det ringer og det kommer på hele anlegget, er det ikke så lett å lure seg unna, sier Sara Rønningen, som selv ligger høyt opp på bøtelisten.
– Jeg trodde jeg hadde skjerpa meg, men jeg så nå at jeg ligger på andreplass.