En bauta, redningsmann, vinnerskalle og unik leder gir seg i kveld: – Øystein har vært helt avgjørende – Storhamar

En bauta, redningsmann, vinnerskalle og unik leder gir seg i kveld: – Øystein har vært helt avgjørende

I kveld takker Øystein Holtet av som styreleder i Storhamar Håndball Elite. – Vi hadde aldri stått her vi gjør vi dag uten Øystein, sier Storhamars daglige leder Kamilla Sundmoen.

Etter åtte år som styreleder i Storhamar Håndball Elite gir Øystein Holtet klubba videre på årsmøtet i kveld.

– Litt av en reise du har hatt i klubben, Øystein?

– Reisen startet i etter kommunevalget 2011 da det ble valgt inn et kommunestyre i Hamar hvor flertallet hadde lovet å bygge ny hall tilpasset kravene for eliteseriehåndball. Frem til da hadde Storhamars elitelag spilt i Prestrudhallen på dispensasjon fra Norges Håndballforbund. Jeg kontaktet ordfører Morten Aspeli i løpet av høsten og fortalte han om min idé om å bygge ny hall samlokalisert med en ny REMA 1000-butikk på Olrudgruppens tomt rett ved siden av ishallene. Ordføreren var positiv til ideen og inviterte meg til å presentere planene i formannskapet. Der var reaksjonene blandet, men det ble igangsatt en prosess i kommunen i den hensikt å utrede mulighetene for å igangsette bygging av hall i den kommende 4-års perioden. Etter to år med drøftinger og utredninger ble det utlyst en tilbudskonkurranse hvor vi i Olrudgruppen la inn et tilbud på ny hall. Tilbudet bygde på ideen som ble presentert i 2011, forteller Øystein Holtet.

KJEMPEFORNØYDE: Her har Vegard Strøm og Øystein Holtet akkurat fått beskjed om at Boligpartner Arena skal bygges.

Noe svært viktig skjedde i 2014. Ikke lenge etter ble det en dyp krise for Storhamar-håndballen som ble tvangsflyttet ned én divisjon på grunn av store økonomiske vansker.

– I 2014 fikk vi tilslaget på bygging av hall for kommunen og igangsatte arbeidet umiddelbart. Boligpartner Arena ble ferdigstilt og overlevert til Hamar kommune i september 2015. Selv var jeg svært fornøyd med at jeg hadde bidratt til at Hamars befolkning hadde kunnet unne seg en håndballhall som var byens store håndballmiljø verdig. Ordfører Morten Aspeli utmerket seg som en avgjørende faktor i arbeidet med å realisere ny håndballhall i Hamar.  Under ferdigstillingen av den nye arenaen ble det klart at Storhamar Håndball Elite hadde havnet i en dyp økonomisk krise som medførte at klubben ble degradert til nivå to ligasystemet. Den negative egenkapitalen summerte seg til 3,5 millioner kroner – noe som betydde at klubben i realiteten var konkurs, forteller Øystein.

Holtet sto i spissen for en redningsaksjon og snuoperasjon få har sett maken til. Storhamar ble tvangsflyttet ned til 1. divisjon, og spillerne fikk lov til å forlate klubben. Men alle spillerne valgte å bli. Det ble samling i bånn. Spillerne og klubben dro lasset sammen. Klubben rykket rett opp igjen til Eliteserien. Etter det har pilen bare pekt oppover. Og sesongen 2022/23 har Storhamar spilt sin første sesong i Champions League. Verdensstjerner har vært i Boligpartner. Györ med Stine Bredal Oftedal og hele stjernegalleriet. Team Esbjerg med Henny Reistad og Nora Mørk i spissen. Storhamar har spist kirsebær med de store, og tok seg til playoff i debutsesongen. Og avsluttet like godt med å spille uavgjort mot Danmarks beste lag, Odense.

STORFINT BESØK: Henny Reistad og Team Esbjerg var på besøk i Hamar i Champions League.

– Selv var jeg både frustrert å skuffet over at den nye hallen ikke skulle huse et eliteserielag. Jeg lanserte derfor meg selv som kandidat til ny styreleder sammen med styremedlemmer jeg selv rekrutterte. Høsten 2015 brukte jeg på å skaffe nye sponsorer og forhandle med kreditorer. Vi gjennomførte dessuten en innsamlingsaksjon som resulterte i over 300 000 kroner i friske penger. Samtlige som var engasjert som frivillige i klubben gjorde en kjempeinnsats for at aksjonen skulle bli vellykket. For min del ble det mange søvnløse netter og veldig mye jobbing denne høsten. Dette fortsatte mer eller mindre i tre-fire år frem til klubben fikk hodet over vannet. Vi har hatt overskudd i klubben hvert år i disse åtte årene. Egenkapitalen ved utgangen av 2022 var på 2,0 millioner kroner. Det er opp 5,5 millioner kroner fra 2014. Omsetningen har økt fra 4,5 millioner kroner i 2014 til 13,5 millioner kroner i 2022. Balansen mellom økonomi og sport er helt avgjørende for en eliteserieklubb. Vi har lagt vekt på å ha gode trenere som ikke bare tiltrekker seg dyktige spillere men også utvikler dem. Dette har vi lykkes med uten å gå på akkord med økonomien. Jeg har opplevd den sportslige utviklingen som eventyrlig. Dette har vært min viktigste motivasjon for å fortsette. Etter opprykket i 2016 har vi nådd flere milepæler. Fem seriesølv , sluttspillfinaler, cupfinaler og ikke minst spill i Champions League – verdens hardeste liga. Til alt overmål nådde vi play-off nå i 2023. Vi er med det blant de 12 beste klubben i Champions League. For meg er dette nesten uvirkelig og et bevis på at vi har gjort mye riktig. Siden dette er et personlig intervju med meg, velger jeg å vektlegge mine egne opplevelser, men «en svale gjør ingen sommer». Klubben er unik i den forstand at de frivillige, alt fra styret til loddselgere, medieansvarlige og arrangementspersonell,  ikke bare har bidratt til suksess, men har utgjort en direkte årsak til fremgangen. Den frivillige innsatsen i klubben utgjør en årlig verdi på 3-4 mill. Uten dette hadde klubben i beste fall ligget midt på tabellen i eliteserien. Takket være denne innsatsen har vi kunnet finansiere spillere og trenere av meget høy kvalitet – noe som åpenbart har vært helt nødvendig for å oppnå de resultatene klubben har levert, sier Øystein Holtet.

Og legger til:

– Reisen startet 2015 – da vi samlet inn penger til drivstoff for å ta oss til Volda med lånte biler for å spille bortekamp i førstedivisjon. For meg – som styreleder – stopper den med play-off i Champions League og uavgjort mot Danmarks beste lag, i tillegg til flere andre seiere i verdens hardeste liga. Sammen har vi vært sterke, sier Øystein.

STINN BRAKKE: Györ var på besøk i Hamar i fjor høst.

– Største øyeblikk?

– Jeg har mange store øyeblikk å se tilbake på, påpeker Øystein og ramser opp disse:

  • Da vi betalte gjelden på 1 million kroner til Hamar kommune i 2015. Dette var hall-leie for perioden 2012-14. Fra og med 2015 har vi betalt husleien punktlig.
  • Da vi rykket opp i 2016 og jeg kunne ringe håndballpresidenten og varsle økonomisk kontroll og tilbakekomst til nivå 1 etter kun én sesong. Da var jeg høy og mørk.
  • 2018 – da vi var tilbake blant topp 3 i Norge.
  • 2019 – sølv for første gang i historien.
  • 2019 – Cupfinale for første gang i historien.
  • 2019 – Betina scorer i siste sekund og sender oss til kvartfinale i EHF-Cup.
  • 2022 – kvartfinale i European League.
  • 2022 – spill i Champions League.
  • 2023 – Play-off i Champions League – Annikens scoring mot Odense.

Hva betyr Storhamar for deg?

– Etter åtte år som styreleder har Storhamar Håndball Elite en stor plass i mitt hjerte. Klubben har vært en svært viktig del av livet mitt siden 2011. Det overordnede ansvaret overlater jeg nå til andre, men jeg vil alltid stille meg til disposisjon for klubben dersom det er noe jeg kan bidra med. Spesielt som ambassadør på markedssiden. Olrudgruppen vil fortsatt være en betydelig sponsor, og jeg vil fortsatt å være en lidenskapelig supporter – om enn noe rampete og høylytt til tider. Uten lidenskap og engasjement ville idretten vært kjedelig og grå, sier Øystein Holtet.

Lagleder Vegard Strøm som har sittet i styret i flere år er imponert over hva Holtet har fått til i Storhamar.

– Klubben har vokst dag for dag. Øystein har gjort en fenomenal jobb. Klubben har gått fra minus 3,5 millioner kroner til å ha blitt en av økonomisk sett best drevne håndballklubbene i Norge. Klubben er blitt en stemme i Norges håndballunivers. Det er ikke mange beslutninger som tas eller endringer som gjøres uten at Storhamar blir spurt. For syv-åtte år siden hadde det vært helt utenkelig, sier Vegard Strøm, som har jobbet tett med Øystein Holtet i mange år.

PÅ TUR: Her er Øystein Holtet og Vegard Strøm (bakerst) på bortekamp. Foran f.v: Svein Sundmoen, Elin Kringsjå, May Britt Wulff, Sissel Kværneng Sundmoen, Anne Evensen Strøm og Marianne Rise.

Hvis du skal bruke bare ett ord til å beskrive Øystein, hvilket ord velger du da?

– Målrettet, svarer Vegard.

– Han har hatt en avgjørende betydning for klubben. Storhamar Håndball Elite hadde ikke vært i nærheten av det klubben er i dag uten den innsatsen Øystein har lagt til grunn. Han har vært helt avgjørende, sier Vegard.

Vegard Strøm og Øystein Holtet har begge vært involvert i Storhamar Håndball Elite i en årrekke. Strøm har sittet i styret sammen med Øystein alle disse årene.  Duoen har vært på mange turer og fulgt Storhamar både rundt om i Europa og i norske håndballhaller.

– I starten var målet å besøke alle de norske arenaene for å lære hvordan de gjør det. Vi har vært i alle hallene de beste norske kvinnelagene spiller i. Vi har også fulgt Storhamar i Europa, og det har vært en glede. Øystein har jobba som frivillig hele veien og ikke fått fem øre noe sted, sier Vegard Strøm.

TOMMEL OPP: Øystein Holtet sammen med Frode Kjendlie som sammen med mange andre gjør en kjempejobb som frivillig.

Han husker spesielt én episode, der sindige Øystein Holtet ble i overkant ivrig på tribunen under en europacupkamp.

– Øystein er en korrekt herremann. Det var en gang vi spilte europacup i BPA. Da gjorde han noe som var litt uvanlig for ham. Øystein ble så engasjert underveis i kampen at han kasta en klapper ut på banen mens kampen pågikk, dommeren stoppet kampen og det ble litt styr, humrer Vegard Strøm.

Ett kjennetegn hos Øystein Holtet er den lysegule dressjakka. Vegard Strøm har prikk lik.

– Øystein og jeg kjøpte hver vår da vi var i Tyrkia. Vi var hos en skredder, og han fant frem forskjellige typer stoff. Vi skulle ha gule. Da lurte han veldig på om vi var «singstars». Men, nei det var vi ikke. Vi er håndballfans og laget vårt er gult og blått, svarte vi.  Dette er våre litt spesielle håndlballjakker som symboliserer ekte håndballglede, sier Vegard Strøm.

FORNØYD: Storhamar-trener Kenneth Gabrielsen mener Øystein Holtet har gjort en uvurderlig jobb for Storhamar.

Storhamar-trener Kenneth Gabrielsen karakteriserer Øystein Holtet slik:

– Hel ved på alle punkter. Empati, lederskap, løsningsorientert, fremoverlent, vinnerskalle – og ikke minst meget fornuftig, sier Gabrielsen.

– Hvor viktig er jobben han har gjort for Storhamar?

– I min tid i Storhamar har han vært veldig viktig for meg personlig. Vi har hatt mange diskusjoner og jobbet veldig tett på alt fra spillerlogistikk til lederskap og drift. Samarbeidet har i mine øyne bare blitt bedre og bedre utover. Jeg er veldig glad for at Øystein fortsatt kommer til å bidra inn i klubben og fortsatt kommer til å være en viktig sparringspartner, både for meg og resten av klubben, sier Kenneth.

Storhamars daglige leder Kamilla Sundmoen beskriver Øystein Holtet som «en sterk leder».

– Han reddet klubben i 2014 og har vært en sterk leder som har bidratt til å bygge kultur og struktur i Storhamar Håndball Elite gjennom flere år. Vi hadde aldri stått  her vi gjør vi dag uten Øystein, sier Sundmoen.

Hun ramser blant annet opp disse fire meget viktig punktene som Holtet har fått til under tiden som styreleder:

  • Fra – 3,5 mill egenkapital i 2014 til + 2,2 mill i 2022. 
  • Boligpartner Arena
  • Fra 46 sponsorer i 2014 til 112 i 2023.
  • En meget god spillerstall og et topp trenerteam. Alt bygget sten for sten, år for år, og som nå er i Champions League. 

– Jeg vet hvor mye tid, energi og krefter dette har kostet av ham. Hvor mye han han gitt av hele seg selv for å få denne klubben på rett kjøl. Helt gratis – og kun med hjertet, sier Sundmoen.

Vi kommer til å savne ham. Men vi unner ham også en roligere tid med familie, barnebarn, venner, ny hytte og alt fritiden nå måtte fylles med. Han skal vite at vi aldri kommer til glemme det han har gjort for denne klubben, og Øystein vil alltid ha en spesiell plass i vår historie. Vi vet at klubben også har betydd mye for ham – og vi håper han fortsetter å være en av våre største supportere videre, sier Kamilla Sundmoen.

SENTRAL SPILLER: Maja Jakobsen.

Storhamar-spiller Maja Jakobsen har vært i Storhamar i mange sesonger og mener Holtet skal ha mye av æren for at klubben er kommet dit den er nå.

– Han har vært en bauta for Storhamar. Klubben har utviklet seg enormt de siste årene, og mye av det skal Øystein ha æren for.

– Han har stått i spissen for å bygge Storhamar til den klubben det er i dag. Han har vært en trygghet for meg og mine medspillere gjennom å være ærlig, lojal og ryddig. Han har alltid godt humør og er alltid positiv, sier Jakobsen.