Slik jobber «The AC» for å få det mest ekstreme ut av Storhamar-spillernes råskap: – Det blir større aksept for at vi er ulike – Storhamar

Slik jobber «The AC» for å få det mest ekstreme ut av Storhamar-spillernes råskap: – Det blir større aksept for at vi er ulike

– Det krever mye av spillerne. Selv om de er ett lag på banen, er det ikke alt som er naturlig å snakke om, sier Marius Kjerneth i det suksessrike Hamar-selskapet The Assessment Company som jobber tett med Storhamar.

– De kommer inn med nye ting, og det er veldig lærerikt. Vi jobber mye med lagbygging. Vi har jobbet mye med å bli bedre kjent med hverandre utenfor banen og lære hvordan andre spillere tenker. Det handler mye om at vi skal lære å hvordan medspillere handler når de er pressa. Vi reagerer forskjellig for eksempel ved et tap. Noen er ekstroverte, noen er introverte. Før kamper er noen utadvendt og tar mye plass, mens andre liker å ha være stille og ha fokus. Vi har ulike tilnærminger. Det vi jobber med sammen med The Assessment Company om styrker laget både på og utenfor banen. Det blir mer harmoni i gruppa, færre misforståelser og større aksept for at vi er ulike, sier Storhamar-spiller Maja Jakobsen.

SPENNENDE: Anna Jacobsen og Eli Marie Raasok løser oppgaver under økten med AC.

– Det må koste en del å by så mye på seg sjøl?

– Ja, det gjør det. Første gang var jeg spent på hva vi gikk til, for man må åpne seg opp litt. Vi har sekvenser der vi ser hverandres svake og sterke sider. Vi gjør det for å bli bedre kjent og mer trygge på hverandre. Vi har fått en mye større forståelse av hvorfor vi gjør ting forskjellig. Jeg har kjent at jeg har vært ute av komfortsonen, men det er veldig lærerikt, sier Jakobsen.

Før kamper er noen utadvendt og tar mye plass, mens andre liker å ha være stille og ha fokus.

Maja Jakobsen

Storhamar-trener Kenneth Gabrielsen er meget imponert over hvor proft og nøye tilrettelagt opplegget til The Assessment Company er.

– Det dreier seg om prestasjonskultur og verdier – og hvordan vi skal ta det neste steget. Det er godt for oss å ha noen sparringspartnere og høre andre stemmer si det de ønsker trykk på for at vi skal nå målsettingen. De er dyktige og det er ekstremt spennende å jobbe med AC. Dyktige mennesker som bidrar til at vi garantert skaper utvikling både kortsiktig og langsiktig, sier Gabrielsen.

The Assessment Company kaller seg næringslivets toppidrettssenter. I fjor tok den suksessrike Hamar-bedriften steget inn i toppidretten for å dytte Storhamars håndballkvinner nærmere håndballtoppen.

SAMTALE: Mathea Enger og Kristin Venn diskuterer og jobber med oppgave.

Brødrene Steffen og Stian Dyre Hansen The Assessment Company grunnla «The AC» hjemme på Hamar for åtte år siden. Nå har de over 140 millioner kroner i omsetning og kontorer i Hamar, Bergen, Oslo, Trondheim og Stockholm. Snart etablerer de seg også i Molde og Ålesund. Og Stian Dyre Hansen røper de har ytterligere planer om å ekspandere.

– Vi har så mye å lære av idretten. Det arbeidet som er gjort i Storhamar Håndball er jo kjempebra. Det er snakk om lag og lagbygging. Det handler om trygghet og å tørre å slippe seg løs. Det er det vi jobber med, sier Stian Dyre Hansen.

– Det handler om hva som får deg til å virke når det gjelder. I dag var en oppgave «hva skal mitt bidrag være til å vinne de neste åtte kampene?». For at de skal bidra med noe mer de jeg gjør til vanlig, må de også gjøre mindre av noe. Hva skal det mindre være? Da hjelper det ikke å si «jeg skal ha litt mer innsats». De må forklare hva de skal gjøre, og så får de feedback av de andre spillerne. De skal gi hverandre et commitment som får dem på tå hev før disse åtte kampene, sier fortsetter Dyre Hansen.

FOKUS: Storhamar-trenerne Kenneth Gabrielsen og Axel Stefansson i dyp konsentrasjon.

En annen i «The AC» som jobber tett med Storhamar er Marius Kjerneth. Han har vært skiskytter på toppnivå og har bakgrunn fra Forsvaret.

– Det krever mye av spillerne. Selv om de er et lag på banen, er det ikke alt som er naturlig å snakke om. Noen finner en inngang ganske fort, mens andre bruker mer tid, sier Kjerneth.

Han forteller at de jobber med ulike scenarioer og problemstillinger. Hva hvis en nøkkelspiller må ut med skade? Hva hvis de mister momentum midt i en kamp? Hvordan skal de maxe ut potensialet?

– Det er enkelt å jobbe med et miljø som Storhamar Håndball Elite som er så interessert i å utvikle seg videre. Det var en bra melodi i Storhamar også før vi kom inn. Det er det som gjør dette interessant for oss. Vi har en tilnærming ut fra erfaringer i næringslivet, men ser klare paralleller til toppidrett, der tematikken er å bygge et lag som presterer like bra utenfor banen som på banen. Vi får ikke gjort noe med det tekniske på banen. For oss handler det om å styrke laget utenfor, så de blir enda tryggere og bedre på banen. Det handler om å skape en psykologisk trygghet i laget. Vi tenker det er avgjørende for å kunne dra ut potensialet av hver enkelt spiller på banen. Jeg synes laget har respondert veldig bra på det. Jeg føler det er en ærgjerrighet og råskap i laget nå som ikke var der tidligere, sier Marius Kjerneth.

SAMARBEID: Stian Dyre Hansen og Marius Kjerneth fra AC sammen med Storhamar-spillerne Anniken Obaidli og Marthine Svendsberget.