Thorir var innom fredagens trening: – Jeg håper å se Storhamar ta et steg nærmere Vipers – Storhamar

Thorir var innom fredagens trening: – Jeg håper å se Storhamar ta et steg nærmere Vipers

Landslagstrener Thorir Hergeirsson tittet innom Storhamar-treningen fredag.

Norges landslagssjef reiser jevnlig på klubb-besøk, og torsdag og fredag var Thorir Hergeirsson i Hamar. Han hadde møte med Storhamars trenerteam Kenneth Gabrielsen og Axel Stefansson, og hadde også samtaler med flere av spillerne.

Det nærmer seg seriestart, noe Hergeirsson selvsagt også gleder seg til.

– Jaja, det er alltid kjekt. Det er i klubbene de utvikler seg. Det er utviklingsarena nummer én. Det de gjør til daglig i klubbene sine og individuelt er det som utvikler dem og gjør dem i stand til å kjempe om en plass i et landslag, sier Hergeirsson.

– Jeg håper å se Storhamar ta et steg nærmere Vipers i løpet av sesongen. Man må ha et hårete mål om å kneppe inn på forspranget, sier han.

– Går det an å utdype hva som ligger i det forspranget?

– Det er på flere plan. Vipers er en klubb med større budsjett og større apparat – og alt det der som er forskjellen på topplagene og de som jager bak. Sportslig har de verdensspillere, og der er en av de største forskjellene. Storhamar har ikke de store internasjonale toppspillerne som Vipers har noen av. Også går det jo på at de har vært med i toppsjiktet en god stund, mens Storhamar debuterte i Champions League i fjor. Så det er det mange års forskjell når det gjelder erfaring. Men jeg synes Storhamar har tatt steg for steg de siste årene. Derfor sier jeg at neste steg er å kunne gi Vipers kamp, helst til døra, og det er et betydelig steg. Nå er Storhamar-laget forsterka, stallen er bredere – og det er større konkurranse om plassene her. Det har kommet inn spillere som har spilt i gode klubber utenlands, og jeg synes også spillerne her i Storhamar har utviklet seg den siste tiden. De har tatt steg. Har de et skadefritt lag, så er det absolutt mulig å ta et betydelig steg og gi Vipers tøffe kamper – og å stå sterkere i konkurransen om å ta førsteplassen i fremtiden. Å gjøre det i år kan bli tøft, og så er det også konkurranse fra flere lag heldigvis. Sola satser, Molde satser, og det er flere lag bak der som tar steg. Det er ikke alle kamper som er avgjort på forhånd, slik det var før. Selv om man er favoritt i flere kamper i eliteserien, gjelder det å være på jobb, sier Thorir Hergeirsson.

GOD STEMNING: Thorir Hergeirsson, Kenneth Gabrielsen og Axel Stefansson på fredagens trening.

Han tipper at Vipers, Storhamar og Sola vil kjempe i toppen, og tror også Molde og Larvik vil hevde seg.

– Det er lagene som spiller i Europa som man må forvente kjemper om medaljene i eliteserien i år også. Vipers har jo vært Europas beste lag tre år på rad, så det vil jo være rart hvis de ikke fortsatt troner øverst. Utfordrerne er Storhamar og forhåpentligvis Sola også. Så har jo Molde ambisjoner. Larvik er jo med i Europa-kvalifisering nå, men er litt skadeutsatt, så de har kanskje et litt dårligere utgangspunkt pr. dags dato, tror Hergeirsson.

På forrige A-landslagssamling som var i Bodø i juli hadde Storhamar med fem spillere. Utenlandsproffene deltok ikke på samlingen. Storhamar hadde med Tina Abdulla, Mia Solberg Svele, Ane Cecilie Høgseth, Eli Marie Raasok og Olivia Lykke Nygaard. Dessuten var Susanne Liberg Amundsen reserve.

– Det var en fin anledning for oss å samle de hjemlige spillerne som er i rekrutt-kategorien først og fremst, og som har muligheten til å ta steget opp på A-landslaget i litt forskjellige tidsperspektiv. Mange hvis man ser halvannet til tre år frem i tid, men noen av de på litt kortere tid. Det kommer litt an på tilstanden hos de beste spillerne på A-landslaget. Det var en veldig god samling, og vi ble litt bedre kjent med dem og ga litt referanser mot et av Europas beste lag. Vi møtte Frankrike som hadde med nesten alle sine beste spillere og alltid kjemper om medalje når det er mesterskap, sier Thorir Hergeirsson.

Landslagskaptein Stine Bredal Oftedal har sagt hun legger opp etter kommende sesong. Hergeirsson ser for seg at også andre spillere som har vært med i gamet lenge kan ta en pause eller gi seg etter neste års OL i Paris.

– Det som alltid har vært hovedmålet vårt er å fornye landslaget jevnt og trutt så det ikke blir store generasjonsskifter. Nå er det en ganske etablert gjeng som utgjør landslaget i dag og frem til neste OL, hvis alt går etter planen. Vi har prøvd å hente og sy inn yngre spillere siste tiden for ikke å få det store skifte etter OL i Paris. Det vil nok skje at noen av A-landslagsspillerne enten kommer til å gi seg eller ta en pause etter OL. Så det åpner seg kanskje større mulighet for noen i løpet av 2024/25-sesongen, sier Thorir Hergeirsson.